Speedwayträning

Speedway är en av vår mest follkära idrotter. Tack vare att Sverige har en hög tillgänglighet av speedwaybanor på håll och kanter runtom i landet har vi lyckats fostra en speedwayelit som vunnit framgång och respekt världen över.

Speedway En person som fått äran att träna en Speedwayförare på elitnivå är hockeytränaren Jonas Asplund som har börjat träna Victor Palovaara, med förhoppning att få Speedwaysportens mest vältrimmade kropp. Enligt Jonas är Speedwayförare reaktionssnabba och uthålliga vilket kräver enorm träning och uppoffring om man skall vara med i den absoluta toppen. Tävlar man på elitnivå i speedway gäller det att vara i högsta form både konditions- och styrkemässigt. De flesta speedwayförare är knappast biffiga och muskulösa; snarare har de en tanigare kroppsform som är lätt och lämpad för att vara uthållig.

Speedwayförare är extremt kostmedvetna eftersom de vill väga lite. Även om de är smalare byggda så kan de inte lägga på sig det minsta fett – allt får gärna vara muskler. Styrketräning är ett måste och eftersom belastningen ligger på vänster sida (speedwayförare kör ju konstant varvet från vänster sida). Muskulaturen går därför att jämför lite med en tennisspelares slagarm som är betydligt muskulösare än den passiva som inte används i samma utsträckning. För en speedway är det därför idealt att balansera kroppen med lätt styrketräning på den mer passiva sidan av kroppen. Vill du göra träningen hemma räcker det med att köpa hem ett par hantlar med ställbar vikt, då kommer man långt.  

Övningarna kan varvas med allround- och splitträning med lätta vikter. Det vill säga att varva träningspassen mellan att träna alla muskelgrupper eller att välja ut några specifika muskelgrupper och bara träna dem.  Något enstaka träningspass kan man reta en viktig muskelgrupp något extra. När det gäller konditionsträningen så är intervallträning en bra idé samt att man ger sig ut på lite längre joggingturer. Återhämtning är A och O i speedway varför man bör aktivera se till att man får igång hjärtat att pumpa ut friskt blod genom varierande konditionstest som innefattar både långdistanslöpning och intensivare fystest.