Speedway Grand Prix Tour

Internationell Speedway har körts sedan mitten av 30-talet då det första världsmästarskapet gick av stapeln i London på Wembley. Australien vann den kampen av en förare vid namn Lionel Van Praag. Numera så heter tävlingen FIM Speedway Grand Prix, och Sverige liksom Danmark har placerat sig bra i toppen på dessa tävlingar. 

GRAND PRIX

Numera så är VM cirkusen för Speedway den så kallade FIM Speedway Grand Prix och 2013 så kördes det 12 stycken deltävlingar som började i Nya Zeeland i mars och den sista tävlingen kördes i Oktober i Polen. Att spela odds på dessa tävlingar är mycket populärt och Bettingbolagen följer Grand Prix tävlingen med aktuella odds. Tai Woffiden, britten som vann 2013 lär ligga i topp även 2014. För Sveriges del så körs det en  tävling under 2014 den 14 juni och det blir på G&B Arena i Målilla.

Som vi vet så har Sverige levererat ett antal stora stjärnor inom speedway varav Ove Fundin är en och Tony Richardsson är en annan.  Björn Knutsson, Anders Michanek och Per Knutsson är också förare som vi gärna kommer ihåg. När det kommer till VM titlar, eller Speedway Grand Prix Tour som det numer heter, så ligger Sverige och Danmark i topp med 14 titlar var och Nya Zeeland på en andra plats med 12 titlar.  Ivan Mauger är väl den Nya Zeeländare som imponerat mest med 6 stycken VM-titlar, sin sista VM final vann han 1979 då var Mauger 40 år.

Danmark store speedwayförare var Hans Nielsen, fyra gånger så vann han VM bucklan och fanns med från det han var 18 år fram till han ställde undan sin speedwaycykel 1999. När det gäller Danmark i dag så är det Nicki Pedersen som briljerar med sin cykel. Dansk mästare har han blivit 4 gånger. Världsmästare har han blivit 3 gånger men även vunnit lag-VM två gånger. Pedersen räknas som en de som har en tuffaste körstilen av de alla. Sedan 2011 kör han i Svenska elitserien för de Vargarna.