Elitserien i Speedway

Den högsta svenska serien i Speedway är elitserien. Det är en tävling som lockar stor publik. De orter runt om i Sverige som har en speedwayklubb har dessutom hängivna anhängare i form av den lokala ortsbefolkningen. När ett lag dessutom är med i elitserien blir det ofta folkfest.

Det bästa med Speedway är förmodligen att det går fort. En speedwayförare måste ha koll på mycket och skickligheten hos förarna ställs på sin spets med tanke på att det exempelvis inte finns någon broms på motorcyklarna. Det är att släppa gasen som gäller och använda fötterna som broms i den mån det går. De bästa lagen i elitserien består helt enkelt av de bästa och mest framstående förarna.

De senaste vinnarna i elitserien är Piraterna som är en klubb från Motala. Senast 2004 tog de sig tillbaka i elitserien men det var första gången 2011 som de blev svenska mästare. De senaste åren har med andra ord varit segertäta. 2012 fick dock Piraterna nöja sig med Silver då Elit Vetlanda tog hem guldet.

En mycket framstående förare för Piraterna är Greg Hancock som ursprungligen kommer från Kalifornien. Han har tidigare kört hela 14 säsonger för Rospiggarna som också kör i elitserien. Men 2010 gick han över till Piraterna. Samma år som Piraterna kammade hem sitt första SM-guld, d.v.s. 2011, så blev Hancock dessutom världsmästare. Hancock är lagkapten för Piraterna.

Jonas Davidsson från Motala är än så länge inte världsmästare men har i övrigt gjort liknade karriärssteg som Hancock. Han har nämligen också kört för Rospiggarna och slutligen hamnat i Piraterna år 2009.

Hur det kommer gå i nästa års upplaga av elitserien i Speedway kommer bli spännande. Det tippas att det även 2014 kan bli en tuff kamp mellan Piraterna och Vetlanda Elit. Det är ju trots allt två av Sveriges starkaste lag i Speedway.