Bra speedwayförare

En av Sveriges genom tiderna största speedwayförare är Ove Fundin från klubben Kaparna i Småland. Fundin är femfaldig individuell världsmästare och världsmästare i lag-VM hela sex gånger.

Fundin tävlade med världseliten i speedway i närmare 16 år; ett enastående rekord i sig. År 1961 tilldelades Ove Fundin SVDs bragdguld. En större tävlingsmänniska och talang inom speedway är svårt att vaska fram. Den enda som skulle kunna nämnas sida vid sida om Fundin är Masarnas Tony Rickardsson.

Ove Fundin har av många beskrivits som den mest fullbordade speedwayförare som funnits och som har precis alla de egenskaper som behövs för sporten. Fundin var och är Kaparnas mest meriterade åkare. Han hade en full känsla för allt från motor till förarsystem och gas när det gällde till cykelns anatomi. Dessa egenskaper satt som gjutna från den första dagen Ove Fundin klev på en speedwayhoj.

När det gäller styrka, fysik och kondition var Fundin överlägsen sina samtida konkurrenter. Med några i världstoppen slarvade med hälsa, kost och osunda vanor höll sig Sundin konstant borta från alkohol, rökning och tobak. Det gav honom en fin kondition och ett ökat fokus i en sport där det gäller att vara reaktionssnabb och ha kraften att återhämta sig fort under de många lopp man kör. Fundin har i intervjuer dock nämnt att han kunde unna sig godis och sötsaker men att det knappast fått någon inverkan på hans starka grundkondition som han tror är nedärvd.

Fundin refererar ofta till hur osunt många idrottare levde även under tävlingsperioder. Han nämner många talanger som kunde gått mycket längre om du hållit sig borta från onyttigheter och konditionssänkande saker som rökning och tobak. Under 50- och 60-talet var tävlingskultur tämligen annorlunda om man jämför med idag. Det hörde inte till ovanligheterna att förarna festade hårt efter avklarade tävlingar. I stället för öl drack då Fundin apelsinjuice eller så kallad orange squash.

Idag är det knappast någon elitidrottare inom speedway eller annan motorsport som dricker eller röker. Rökning ser ut att sjunka i Sverige även om lite mindre än 20% av svenska folket röker eller brukar annan form av tobak. Cigaretter innehåller ofantligt många substanser, bland dem tjära, tobak och nikotin. Dessa sätter sig i kroppen och förstör celler som gör att det ser ut som om vi åldras snabbare. Vi får åtminstone rynkor snabbare säger erfarenheten.

Det kanske viktigaste av allt är att rökningen är en förbränning i lungorna som gör att vi blir segare och tröttare fysiskt efter bruk. Rökning är den raka motsatsen till att träna och springa eftersom den försämrar syreupptagningsförmågan. Dessutom sprids cigarettens partiklar från lungorna ut i blodet och försämrar märkbart cirkulationen in blodomloppet. Dålig blodcirkulation ger i längden hjärt- och kärlsjukdomar som är svåra att hejda. Det läskiga är att dessa effekter blir synliga efter flera års bruk av rökning.

För många aktiva rökare är det svårt att sluta abrupt. Det är lätt sagt att man bara skall sluta men praktik och handling är en annan femma. Träning är givetvis ett bra sätt att förbättra syreupptagningsförmågan och lungkapaciteten. Men fortsätter du samtidigt att röka är det mesta av den träningen förgäves. Det gäller först och du helt försöker att sluta upp med att röka vanliga cigaretter innan du börjar den fysiska återhämtning.

Idag finns hjälp att få för att lyckas bryta sin vana och fortsätta sitt liv som rökfri. Vården erbjuder bland annat både stödgrupper och samtal och handeln har idag många bra produkter som hjälp för att sluta röka. Det allra sista när det gäller rökavvänjningstekniker är e-cigaretten som är konstruerad cigarett som drivs med ett batteri. E-cigaretten har visat sig mycket framgångsrik i USA under ett par år och är på väg att få ett starkare fäste i Sverige. Det är en metod som helt klart är värd att testa.